Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ενημερώσεις στο διαδίκτυο σχετικά με κλοπές μουσικών οργάνων και εξοπλισμού από μουσικούς. Εκτός του ότι είναι τα εργαλεία της δουλειάς τους, τα οποία έχουν αγοράσει πολλές φορές με στερήσεις και δυσκολία, οι μουσικοί είναι συνδεδεμένοι και συναισθηματικά με τα όργανα τους. Έτσι, μια κλοπή πονάει διπλά, τόσο γιατί ο μουσικός χάνει ένα όργανο ή εξοπλισμό με τον οποίο έκανε τη δουλειά του στο studio ή σε συναυλίες, όσο και γιατί υπάρχει αυτή η συναισθηματική σχέση.
Στη Soto Onstage έχουμε μεγάλη ευαισθησία για αυτό το θέμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον το επιτρέπουν οι επιλογές του κατασκευαστή (ύπαρξη αριθμού σειράς), οι συνθήκες και ο τρόπος αγοράς (τύπος παραστατικού), προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να κρατήσουμε κάποια στοιχεία αποθηκευμένα, έτσι ώστε αν χρειαστεί να τους δώσουμε αποδεικτικά για την αγορά που έκαναν. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε και τον αριθμό σειράς του προϊόντος, αν διαθέτει, έτσι ώστε να υπάρχει μια ακόμα πληροφορία.
Όπως και σε κάθε άλλη τέτοια άσχημη συνθήκη, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση.
– μην αφήνετε μουσικά όργανα και εξοπλισμό σε αυτοκίνητα ή οποιουδήποτε είδους οχήματα, χωρίς να είστε παρόντες εσείς ή κάποιο πολύ έμπιστο πρόσωπο που γνωρίζετε καλά. Αν πρέπει να αφήσετε για λίγο τα πράγματα σας σε όχημα, να έχετε διαρκώς άμεση οπτική επαφή και πολύ μικρή απόσταση.
-μην αποθηκεύετε μουσικά όργανα και εξοπλισμό σε χώρους με τους οποίους δεν έχετε άμεση επαφή, ακόμα και αν είναι για λίγα λεπτά της ώρας
– κρατάτε αποδείξεις/τιμολόγια αγοράς για όργανα και εξοπλισμό, ακόμα και αν δεν τα χρειάζεστε πια για το λογιστή σας.
– κάντε συνήθεια σας να καταγράφετε όλους τους αριθμούς σειράς και τους κωδικούς των οργάνων και του εξοπλισμού σας.
– φωτογραφήστε όλα σας τα όργανα και τον εξοπλισμό, με όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα εικόνας.
– τοποθετήστε χαρακτηριστικά σημάδια σε σημεία που ένας κακόβουλος δε θα σκεφτεί να κοιτάξει, όπως για παράδειγμα ένα μικρό αυτοκόλλητο μέσα σε ένα πετάλι.
– τοποθετήστε τα στοιχεία σας σε όλες τις θήκες μεταφοράς, κατά προτίμηση με τρόπο που να είναι μόνιμος.
– επενδύστε σε φορητά GPS trackers και κρύψτε τα σε σημεία που να μην είναι εμφανή. Θα ξέρετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα πράγματα σας, με απεικόνιση στο χάρτη.
– χρησιμοποιείτε λουκέτα και κλειδαριές σε σταθερή βάση. Δεν έχει σημασία αν ένα λουκέτο ή μια κλειδαριά παραβιάζεται, η δουλειά τους είναι να αποθαρρύνουν τον επίδοξο κλέφτη. Αν χρειάζεται να καθήσει να δουλέψει με την κλειδαριά μία ώρα, θα ψάξει πιο εύκολο στόχο.
– προσπαθήστε να είστε όσο πιο διακριτικοί γίνεται με τη μεταφορά του εξοπλισμού σας. Δε χρειάζεται να καταλαβαίνει ο καθένας στο δρόμο ότι κουβαλάτε κάτι τόσο πολύτιμο.
– αποκτήστε τη συνήθεια να παρατηρείτε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε, για να προστατεύετε τα πράγματα σας και των συναδέρφων σας. Δε θα το κάνει κάποιος άλλος για εσάς.
– αποφύγετε σκοτεινά σημεία του δρόμου, προτιμήστε να κουβαλήσετε λίγο παραπάνω ή να παρκάρετε πιο μακριά, παρά να βρεθείτε σε ένα σημείο που δε βλέπετε γύρω σας.
– αν δουλεύετε μαζί με άλλους μουσικούς, μοιράστε τις αρμοδιότητες, μην κινείστε χωρίς μεταξύ σας συννενόηση. Για παράδειγμα, ένας μένει μέσα στο συναυλιακό χώρο, ένας στην είσοδο, ένας στο όχημα, σε όλη τη διάρκεια των μεταφορών πριν και μετά τη συναυλία.
– μη δέχεστε βοήθεια από αγνώστους στο κουβάλημα, προτιμήστε να κουραστείτε λίγο παραπάνω, έτσι κι αλλιώς θα το κάνατε αν δεν σας γινόταν αυτή η ξαφνική προσφορά.
– αναπτύξτε καλές σχέσεις με τους γείτονες σας και μάθετε τη γειτονιά στην οποία κινείστε, εκεί που κάνετε πρόβες ή ηχογραφήσεις.
– μην βιάζεστε κατά το στήσιμο και ξεστήσιμο σε μια συναυλία, στην πρόβα, στην ηχογράφηση σε κάποιο studio που δεν έχετε προσωπική επαφή, γιατί όταν βιάζεστε κάνετε λάθη, παραλείπετε να προσέξετε κάτι ή ξεχνάτε κάτι πίσω.